بازی شافر اسنوکر
اگر از علاقمندان به بیلیارد و اسنوکر هستید، به احتمال زیاد نام بازی شافر یا شافر اسنوکر را شنیدهاید.
بازی اسنوکر در مجموع ۱۳ بازی مختلف دارد که یکی از آنها شافر است. تغییرات جالب این بازی، باعث شده که شافر اسنوکر، بیش از پیش برای علاقمندان به این رشته، مهیج و دوست داشتنی باشد.
ما در این مقاله قصد داریم به معرفی و آموزش کامل این بازی جذاب، که امروزه بسیار طرفدار پیدا کرده، بپردازیم. لازم به ذکر است که تا به حال در هیچ سایتی آموزش و قوانین بازی شافر به صورت جامع نوشته نشده، پس با ما همراه باشید.
نحوه بازی شافر اسنوکر
قبل از شروع آموزش بازی شافر، چیدمان توپها بر روی میز را بررسی میکنیم.
توپهای بازی شافر شامل یک توپ سفید یا کیوبال، پانزده توپ قرمز و شش توپ به رنگهای زرد، سبز، قهوهای، آبی، صورتی و سیاه میباشد.
کیوبال یا همان توپ سفید در جای همیشگی خود قرار میگیرد؛ اما چیدمان توپهای رنگی با دیگر بازیهای اسنوکر، اندکی متفاوت است.
در وهلهی اول مثلث بیلیارد شما باید به اندازهای باشد، که ۲۱ توپ یا به اصطلاح شار را، در خود جا دهد؛ ۱۵ توپ قرمز که هر کدام یک امتیازی هستند و ۶ توپ به رنگهای زرد، سبز، قهوهای، آبی، صورتی و سیاه که به ترتیب دارای امتیاز ۲ تا ۷ میباشند.
برای چیدن توپها درون مثلث به این صورت عمل کنید:
ابتدا سه توپ قرمز را در سه گوشهی مثلث گذاشته و سه گوشه را با توپهای قرمز دیگر بهم متصل کنید. اکنون یک حاشیه با توپهای قرمز دارید که جای شش توپ در وسط آنها خالی مانده. سپس در شش جای باقی مانده در مرکزِ توپهای قرمز، توپهای رنگی را قرار میدهید. به همین سادگی!
الان که میزمان آماده شد، نحوهی بازی شافر اسنوکر را شرح میدهیم.
توجه کنید که شافر اسنوکر بر خلاف دیگر بازیهای بیلیارد، ۲ تا ۶ نفره است.
قبل از اینکه بازی را شروع کنیم، ۶ کارت برداشته و اعداد ۲ تا ۷ را بر روی آنها مینویسیم. این اعداد همان امتیازهای توپهای رنگیست که پیشتر به آنها اشاره کردیم. فعلا کارتهای نوشته شده را کنار گذاشته و بازی را شروع میکنیم.
در ابتدا بازیکنان تعیین نوبت میکنند. پس از تعیین نوبت، بازیکنان با هم توافق کرده که هر کس قبل از زدن توپ رنگی، چه تعداد توپ قرمز را بزند یا به اصطلاح پاکت کند.
برای مثال بازیکنان توافق میکنند که هر کس ۳ تا تک یا همان توپ قرمز را بزند، برای انتخاب و زدن توپ رنگی آزاد میشود. در این حالت میگویند بازیکن شافر شده.
هنگامی که یکی از بازیکنان طبق توافق، مثلا سه تا توپ قرمز را وارد حفره کند، باید از بین هفت کارتی که اول بازی نوشته شده، به صورت تصادفی یکی را انتخاب کرده و از دید دیگر بازیکنان مخفی نماید.
عدد روی کارت نشان دهندهی رنگ توپی است که بازیکنِ شافر شده، باید پاکت کند تا برندهی بازی شود. برای مثال اگر روی کارت عدد ۲ نوشته شده باشد، باید توپ زرد را پاکت کنید.
راهنمای رنگ هر عدد در کارتهای بازی شافر :
زرد = ۲
سبز = ۳
قهوهای = ۴
آبی = ۵
صورتی = ۶
مشکی = ۷
نکتهی جالب بازی این است که وقتی شافر میشوید محدودیتی در زدن توپها نخواهید داشت.
به عنوان مثال شما کارت دو را برداشتید، یعنی برای برنده شدن باید توپ زرد را پاکت کنید؛ اما در عین حال میتوانید هر توپ قرمز یا رنگی غیر از رنگ خودتان را، که موقعیت مناسبی دارد، نیز بزنید.
در پایان هر گاه یکی از بازیکنان توپ هدف خود را پاکت کند و کارتش را نشان دهد، بازی تمام شده و برندهی بازی خواهد بود.
قوانین بازی شافر اسنوکر
در عنوان قبلی به صورت اجمالی روند بازی را بررسی کردیم و اکنون به قوانین شافر اسنوکر میپردازیم.
به عنوان اولین و اصلیترین قانون شافر اسنوکر، باید بدانید که پس از شافر شدن و کشیدن کارت، توپ هدفتان را باید حتما در چهار حفرهی گوشهی میز، به نام حفرههای ووگُل پاکت کنید. در غیر این صورت سوخته و از بازی خارج میشوید.
البته مجاز هستید که توپهای قرمز یا توپهای رنگی دیگر را در هر شش حفره، به دلخواه، پاکت کنید، اما توپ هدف را نباید در حفرههای وسط میز، به نام حفرههای سِرِدی انداخت.
طبق قوانین شافر اسنوکر در سه حالت بازیکن سوخته و بازی خارج میشود:
– حالت اول اینکه توپ هدفتان را در حفرههای سِرِدی یا همان وسط میز پاکت کنید.
– حالت دوم زمانیست که حریف توپ هدف شما را پاکت کند. در این هنگام شما کارتتان را به همه نشان داده و از بازی خارج میشوید.
– حالت سوم وقتی رخ میدهد که شما دیرتر از بقیهی حریفان شافر شوید و از بخت بد کارتی را انتخاب کنید که قبلا پاکت شده!
قوانین پیتوک در بازی شافر اسنوکر
پیتوک یا همان توپ سفید، در بازی شافر قانون متمایزی ندارد. همانطور که میدانید باید از توپ سفید برای ضربه زدن به دیگر توپها استفاده کرد.
مانند دیگر بازیهای اسنوکر و بیلیارد هر گاه به توپ سفید ضربه نزنید، یا توپ سفید را پاکت کنید و یا در شافر توپ سفید را جابجا کنید، مرتکب خطا شدهاید. جلوتر به اینکه خطاها چه تاثیری در بازی شافر دارند، خواهیم پرداخت.
خطاهای بازی شافر اسنوکر
در مجموع خطاهای مختلفی در بازی شافر اسنوکر، باعث جریمه شدن و زدن یه شار اضافه برای بازیکن خطاکار میشود که به اصطلاح گفته میشود بازیکن “شافر تک شار” شده.
اکنون به فهرستی از این خطاها اشاره میکنیم:
- زدن هر توپ رنگی به جز قرمز قبل از شافر شدن.
- لمس و حرکت دادن توپها با دست، لباس و دیگر وسیلهها.
- برخورد نکردن توپ سفید پس از ضربه، به توپهای دیگر
- پاکت شدن توپ سفید؛ چه به تنهایی و چه همراه با هر توپ دیگر
- پرتاب شدن توپها به بیرون از میز بازی
- انداختن هر کدام از شش توپ رنگی همراه با توپ قرمز در حفره، قبل از شافر شدن. در این هنگام توپ رنگی که به خطا پاکت شده به میز برمیگردد.
- اگر شافر شدهاید ولی به قصد زدن توپ قرمز، یک توپ رنگی هم وارد حفره کنید باز هم مرتکب خطا شدهاید و مانند مورد قبلی توپ رنگی دوباره به روی میز بر میگردد.
- اگر شافر باشید و توپی که کارتش را در دست دارید پاکت کنید؛ اما همراه با توپ هدفتان، یک توپ دیگر، چه قرمز و چه رنگی، درون حفره بیفتد باز هم دچار خطا شدهاید و توپ رنگی پاکت شده (حتی توپ خودتان) به میز برمیگردد.
حال به این سوال میرسیم که هر خطا چه تاثیری در بازی دارد و کسی که شافر تک شار شده باید چه کار کند؟
در بازی شافر اسنوکر هر خطا برابرست با یک شار اضافه. به این معنی که اگر شما شافر باشید و مرتکب خطا شوید، باید دوباره یک شار یا توپ قرمز را پاکت کنید تا مجاز به زدن توپ رنگی شوید.
و اما اگر شافر نشده باشید و خطا کنید، برای شما، به عدد توافقتان برای شافر شدن، یکی اضافه میشود.
برای مثال قرار است دو توپ قرمز را بزنید تا شافر شوید؛ اما مرتکب خطا میشوید. اکنون شما باید سه توپ قرمز را پاکت کنید تا شافر شوید و کارت بکشید و به بازی ادامه دهید.
در پایان برندهی بازی کسی است که توپی را که کارتش را در دست دارد زودتر و بدون خطا شافر کند.
به عنوان سخن آخر، تجربهی شافر اسنوکر برای هیچ کس خالی از لطف نخواهد بود. این بازی زیبا میتواند اوقات فراغت شما را به بهترین نحو پر کرده و تجربهای خاطره انگیز برایتان رقم بزند.